sâmbătă, septembrie 24, 2011

PRUNDARASUL GULERAT MIC - (Charadrius dubius)

Merita sa scriu cateva cuvinte despre aceasta minunata pasare. Prundarasul gulerat mic.
Putina lume il cunoaste. Asa cum sugereaza si numele sunt sanse mari sa il intalnim pe zonele de prundis in apropierea apelor. In Ungaria l-am vazut intr-o cariera de pe un brat al Dunarii.

Cum ungurii nu prea au munti, extrag pietrisul necesar constructiilor din cariere pe malul Dunarii. Acolo cuibarea prundarasul nostru fara a fi deranjat de fadrome si camioane.
De fapt este o pasare destul de sociabila, am vazut0 in compania fugacilor si fluierarilor, ca in imaginea de mai sus. Prundarasul este cel din stanga.
Deoarece este o specie ce se intalneste cam pe tot parcursul Dunarii, a fost aleasa prin proiectul DanubeParks sa fie monitorizata printr-un proiect pilot, pe intreg traseul Dunarii, ca specie indicator al starii de "sanatate" a ecosistemelor riverane. Am sa revin asupra rezultatelor monitorizarii ceva mai jos.
Prin iunie apar puii. Destul de greu de depistat daca stau nemiscati. De mici sunt inzestrati cu picioare de buni alergatori.
Fuga este primul mijloc de aparare. Va asigur ca in ciuda dimensiunilor mici, este un bun alergator. Dupa ce se indeparteaza de intrus,
se face una cu pamantul. Camuflajul este perfect. Poti sta la 1 m de el fara sa-l vezi. Sta incremenit pana pleci.
Adultii se remarca prin inelul galben in jurul ochilor. E o pasare foarte frumoasa si relativ usor de fotografiat mai ales din masina. Prin proiectul mai sus amintit, in lunile mai si iunie au fost monitorizate malurile Dunarii din dreptul Silistrei, malul romanesc, Dunarea Veche la est si vest de insula Mare a Brailei si a Ialomitei si Bratul Sf, Gheorghe din delta.
Este clar ca la noi, spre deosebire de Ungaria, acolo unde sunt activitati umane, nu gasesti prundaras. Unde traficul de nave este mare, unde sunt pascute si adapate animale pe malul Dunarii, in apropierea oraselor mari ca Tulcea si Galati, nu sunt prundarasi.
Prefera meandrele Dunarii necirculate de ambarcatiuni si locurile cu intinsura. Au fost gasite cam 14 locuri de cuibarit pa tot traseul mentionat. In noiembrie aflu datele de la celelalte parcuri din proiect. Sunt curios ce rezultate au.
Este si un bun subiect de fotografiat pentru iubitorii de pasari. Asa cum spuneam este destul de tolerant cu masinile, si are momente cand sta nemiscat, cand poate fi fotografiat foarte usor.
Faptul ca am colegi ce lucreaza in alte servici in cadrul rezervatiei ce nu stiau mai nimic de aceasta pasare, m-a determinat sa scriu aceste cateva randuri. eu de cate ori o intalnesc, nu ma pot abtine tentatiei de a o poza. Fiind o pasare frumoasa si destul de discreta va invit sa o admirati in fotografii si daca aveti noroc si rabdare, pe viu pe prundisuri.

3 comentarii:

  1. Draga Dan,despre expozitia din Austria nu mai are rost sa mai comentez,deoarece despre ea am vorbit cu tine la telefon.In schimb despre prundarasul gulerat mic vreau sa scriu cateva cuvinte.Cred ca eu il vad pentru prima data printre pozele tale.Este tare frumos mai ales puiul cu penele lui ciufulite.Pozele acestea le-ai facut acum,sau in iunie anul acesta?Sunt foarte reusite si intr-adevar se pitula asa de bine incat intr-o poza nu l-am zarit de la inceput.Te sarut.Ne mai auzim saptamana viitoare.Lumi.

    RăspundețiȘtergere
  2. un blog foarte util cu articole bazate pe o foarte buna documentate si poze minunate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pacat ca nu ai si un filmulet cu ei cand isi satbilesc cuibul. Sunt unele dintre cele mai amuzante pasari. Masculul ii arata femelei unde anume sa-si stabileasca cuibul, ridicand coada in evantai si sunt unele cazuri foarte comice in care ei nu-i convine deloc. Intr-adevar, o pasare foarte foarte frumoasa.

    RăspundețiȘtergere