sâmbătă, mai 30, 2009

LĂCUSTARI

La periferia sudică a oraşului Tulcea este o carieră abandonată cu câţiva ani în urmă. Cândva prosperă, din ea nu a mai rămas decât o groapă imensă ca o rană în dealul împădurit.
Dar ceea ce nu mai este folositor pentru unii se dovedeşte a fi foarte util pentru alţii.
În cazul nostru este vorba de o pasăre rudă cu graurul, pe nume Lăcustar (Sturnus roseus). Pereţii verticali ai fostei cariere constituie o atrecţie pentru aceste păsări ce periodic vin aici.
Şi nu vine 1 - 2 ci vin cu miile şi cuibăresc în locurile găsite de ele printre bolovani. Dar să o privim mai de aproape.
Despre ea este vorba. O pasare cu alura de punkist sau rocker, îmbrăcată în negru şi roz, cu frizură cel puţin excentrică.
Vine numai în anumiţi ani la noi, pozele acestea le-am făcut în 2008, sunt ani în care nu apare. Vine din regiunea Marii Caspice şi cuibăreşte aici, personal am mai întâlnit lăcustari în cariera Zebil şi in deltă, pe lacul Nebunu, în trecere probabil.
O pasăre minunată, m-am hotărât să o prezint în ideea că multă lume nu ştie că în Romania trăieşte şi se înmulţeşte această pasăre.
Stolurile sunt mari, în permanentă mişcare, cariera practic prinde viaţă odată cu sosirea lăcustarilor.
Este o pasăre ce nu stă prea mult locului, în permanentă mişcare şi destul de zgomotoasă.
Acolo unde sunt păsări multe, normal trebuie să fie şi ceva prădători, în acest caz un şoim, prietenul Cosmin m-a atenţionat că este un Şorecar mare (Buteo rufinus), lucru pntru care-i mulţumesc.
sau o vulpe râioasă.
După cantitatea de găinaţ de pe pietre, ne dăm seama de locurile preferate şi de cât de mult mănâncă aceste păsări.
Şi nu-i de mirare să fie aşa, rar găseşti o pasăre cu numai o insectă în cioc. Aşa cum le spune şi numele, principala insectă consumată este lăcusta, de fapt lăcustarii urmăresc roiurile de lăcuste.
Imaginaţi-vă câte insecte sunt consumate de miile de lăcustari ce trebuie să se hrănească pe ei dar mai ales puii lor. Poza aceasta este făcută în perioada hrănirii puilor.
Când nu prind insecte, se strâng la taifas, se scaldă în bălţile rămase în carieră după ploi,
conflictele sunt starea de normalitate aici, păsările ciripesc încontinuu chiar cu insecte în cioc.
E clar că sunt o binefacere pentru verdeaţa din jurul oraşului şi spaima insectelor.
Ca peste tot, mai există şi codaşi în muncă.
Dar să încheiem cu o imagine tipică, Lăcustar cu multe insecte în cioc, poză postată şi pe pagina mea: http://www.dan.romaniaphotobloggers.org/

5 comentarii:

 1. excelent fotoreportajuk ....iar lacustarul pare a fi intradevar un rocker pe cinste .

  RăspundețiȘtergere
 2. salut Dane,

  superbe imagini, pe majoritatea nu le stiam... anul asta au venit?

  legat de soim, este de fapt un sorecar mare (Buteo rufinus)

  RăspundețiȘtergere
 3. Hm, nu am mai vazut lacustari. Interesanta pasare.

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc de prezentare, eu am cautat graurul si am vazut ca mai are ceva rude, pe care am vrut sa i le cunosc. Asa am descoperit frumoasa ta prezentare, bravo!

  RăspundețiȘtergere
 5. Am vazut pe "NATURA"TV ,in ziua de duminica 24.03.2013 ,un documentar despre aceasta pasare .Era anul cand venise in zona....apoi a fost prezentata nutria europeana din Delta Dunarii....
  Nu stiam despre ce cariera este vorba...
  Am crezut ca estea cea de la Turcoaia...
  Un film facut de australieni...
  Sanatate!
  Nagia Memet

  RăspundețiȘtergere