duminică, septembrie 11, 2011

VIZITA IN AUSTRIA


< Rezervatia Biosferei Delta Dunarii face parte dintr-o retea de arii protejate cu iesire la Dunare reunite intr-un proiect denumit DanubeParks. Toate actiunile vizand codalbul prezentate pe acest blog, au fost intreprinse in cadrul acestui proiect. Desfasurat pe mai multi ani, acest proiect include si organizarea unor manifestari traditionale dintr-o tara participanta la proiect. Anul 2011 a fost anul Romaniei. Deci, pe 2 septembrie impreuna cu cativa colegi, ne-am suit in avion si hai in Austria cu destinatia finala Parcul National Donau-Auen cu sediul la Orth.

Suntem cazati in aceasta pensiune, curata si sobra in localitatea Untersiebenbrunn ceea ce se traduce, Subsapte izvoare, situata la cativa kilometri de Orth.
In acest castel este sediul Parcului National Donau-Auen in localitatea Orth.
Castelul are o curte interioara unde se vor desfasura toate manifestarile traditionale romanesti.
In prima zi, dupa ce ne-am cazat la pensiune, am participat la Orth la discutii referitoare la continuarea proiectului DanubePrks in anii viitori.
Masa de seara am servito in Castelul Eckartsau ce apartine de parcul Donau-Auen.
Castelul este si restaurant si muzeu ce se viziteza. Noi am servit masa cu un ochi in farfurie si cu unul la frumusetile locatiei.
Pe vremuri castelul era locul unde se organizau principala distractie de pe atunci - vanatoarea. Toate sculpturile si picturile au scene de vanatoare cu zeita Diana.
Etajul castelului se viziteaza, prezinta camerele mobilate
salile de dans, de primire a oaspetilor, dormitoarele cu mobila originala.
Castelul a fost construit la 1720 si este inconjurat de o padure minunata.
Tot la etaj dar in corpul opus salii de restaurant, sunt salile cu trofeele de vanatoare.
Castelul fiind destul de mare, ne-a prins ora 11 seara vizitand castelul. A doua zi dimineata am avut in program o vizita in Viena.

Vizita inceputa in centrul orasului, pe langa un brat/canal al Dunarii care nu trece prin centrul orasului.
Am inceput vizita la cea mai veche biserica din oras, secolul XI, unde de altfel nu se mai oficiaza.
Ghid ne-a fost un coleg de la parcul Donau-Auen, dezavantajul fotografului este ca in cautarea sa permanenta a unghiurilor cele mai fericite, pierde explicatiile date de ghid. Mentionez ca fotografiile din Viena vi le prezint facute in tehnica HDR .
Domul Sf. Stefan este impresionant. Nu este inca terminat. Austria nu mai aloca fonduri pentru construirea sau continuarrea constructiilor de biserici sau catedrale, toate fondurile se duc pe conservarea celor ce le au.
Interiorul domului este protejat de vizitatori printr-un grilaj, asa ca nu am putut face detalii.
Nu puteam rata statuia lui Goethe, asociez mereu numele lui cu ultimile sale cuvinte : "Lumina, mai multa lumina". Se referea evident la educatie. Cuvintele lui arata ce bezna este prin liceele noastre.

Cladirea Parlamentului din Viena.
City tourul vienez.
Palatul prezidential, am intrat in curtea lui fara a fi intrebat de cineva ce caut pe acolo. Nu Spp, nu paza, nu politie. De ce oare ?
Detaliu de pe cladirea Parlamentului.
Statuia lui Mozart in parcul central. Nici nu stim cum s-a facut ora de intoarcere la Orth.

Dupa pranz, pentru "asezarea mancarii" am avut in program

o excursie cu barcile pneumatice pana la Bratislava.
Cu ateva mici popasuri unde gazdele noastre ne mai povesteau cate ceva despre lunca Dunarii.
Dupa doua ore si ceva de vaslit destul de lejer caci aici viteza Dunarii este destul de mare si practic barcile au fost duse de curent, se vede in zare Bratislava.
Fiind sambata dupamasa, slovacii sunt cu mic cu mare in strada, la bere.
Un ghid ne-a purtat prin locurile interesante al Bratislavei,
aici esra un concert de jazz in aer liber,
aici teatrul natinal unde juca "Micul Print",
Bratislava a fost scurt timp si capitala Austr0-Ungariei,
din loc in loc sunt statui ghidushe.
Dupa vizita Vienei, vaslit pe Dunare, vizitat Bratislava, cam mult pentru o zi.
Alta statuie ghidusha, un paparazzi.
Seara am servit masa intr-o berarie, felul unu un fel de crema de usturoi in paine, pe care nu l-am putut manca. Felul doi, friptura cu varza cu chimen, ce a reabilitat bucatarul
Duminica dimineata ne indreptam spre Orth penrtu sarbatoarea propriu-zisa. Pe camp tocmai se recoltasera dovleceii. Am si servit o supa/crema de dovleac foarte buna.
Si astfel in curtea castelului sa dat startul serbarii. Aici fiecare parc natural a gatit mancarea sa traditionala. Noi am facut un bors de peste, evident.
Ansamblul Baladele Deltei i-a lasat cu gura cascata pe austrieci.
Au prezentat dansuri din Dobrogea dar si din alte zone ale tarii.
S-a dezvelit o "statuie" a unui morun, sora cu cea inaugurata la Tulcea, facuta din fibra de sticla.
Exista astfel doua statui, una mai aproape de izvoarele Dunarii si alta la varsare, ca omagiu adus acestei specii aproape disparute in Dunare.
Pregstirile sunt in toi, in planul indepartat se poate observa o scara exterioara. Ea duce la etajele 3 si 4 unde a fost organizata expozitia fotografica cu cele 34 de fotografii facute in delta.
In timp ce colegii mei pregateau jos mancarea si standul nostru, eu cu Nicu Bahaciu, am rearanjat expozitia foto prin adaugarea ultimilor 12 fotografii. In planul indepartat Franz agata noile poze.
Despre tehnica de prindere a fotografiilor pe perete, deosebit de usoara si ingenioasa voi vorbi probabil in alta postare.
Cateva imagini din expozitie.
Expozitia tine pana in noiembrie cand va fi adusa la Tulcea
si probabil va fi expusa si la noi.
Aici este Beniamin, fixand ultima fotografie. Toata reorganizarea si aranjarea pozelor a durat cam doua ore.
de sus de la fereastra expozitiei, am surprins activitatile de jos.
Am o mare admiratie pentru dansatori si orchestra care au fost sufletul sarbatorii de la 10 dimineata pna la 18 seara, cu mici pauze.
Publicul autohton a stat pana la sfarsitul programului.
Din cand in cand, reprezentanti ai parcului Donau-Auen prezentau fauna parcului
uneori apeland la "ajutorul" publicului spre o mai buna explicatie.
Tot respectul pentru orchestra ce a intretinut atmosfera
si tanara lor solista de muzica populara.

Dupa ora 18 la ora la care oficial s-a incheit programul, toti reprezentantii parcurilor din proiectul DanubeParks am participat la un workshop constand in terminarea excedentului de mancare, la asanarea tuturor rezervelor de lichide provenite din regiunile diverse pe unde trece Dunarea.
Si, ciudat, tuturor ni s-a dezlegat limba, cu totii vorbeam si intelegeam romano-germano-sarbeasco-ungureasca-bulgaro-slovaca si s-a concluzionat unanim ca proiectul trebuie sa continue.


Va continua.

Un comentariu: